Vad är rabattkoder och hur shoppar man med dem på Internet?

Kupongkoder

Ett av de populäraste sättet att handla saker på Internet idag är genom att använda sig utav rabattkoder som man kan få gratis från olika leverantörer av sådana koder. Ett oerhört känt företag som specialiserade sig på just rabattkoder är Groupon. De var först, eller i alla fall de som blev störst inom detta koncept och har sedan starten erbjudit kunder hundratusentals rabattkoder för alla möjliga hemsidor och butiker som samarbetar med Groupon.

Vad är rabattkoder?

Rabattkoder är koder som du kan använda dig utav vid utcheckning på olika butiker på nätet för att få rabatter på ditt köp. Till exempel om du väljer att handla barnartiklar hos Nilou och priset på samtliga blivit en häftig peng. Det kan då kännas bra att få en rabattkod som erbjuder t ex 10% rabatt på ditt köp så vid köp av artiklar på till exempel 2 000 kr, så får du en rabatt på 200 kr, helt gratis, utan mycket arbete genom att helt enkelt besöka en hemsida som erbjuder rabattkoder och tar den kod de erbjuder och använder den när du handlar hos den butik du önskar handla hos.

Hur fungerar rabattkoder?

En bra fråga kan vara var de som erbjuder rabattkoder får dessa koder ifrån? Och varför får de dessa koder? Förlorar inte butiker genom att erbjuda rabatter höger och vänster?

Jo, det fungerar i princip på samma sätt som kuponghäften tidigare fungerade. När en butik erbjuder en rabatt så är chansen stor att kunder handlar hos dem istället för konkurrensen. Hemsidor som Groupon och andra som erbjuder rabattkoder får en ersättning för varje kund de förmedlar till olika butiker, och butiken tjänar genom att få nya kunder via dessa rabattsidor.

Så för att ta föregående exempel så hade Nilou tjänat på ett samarbete med Groupon på det här sättet.

  • Användare som är vana vid att använda Groupon för att hitta butiker som har rabatter kommer att se Nilou hos Groupon och chansen att de handlar deras nästa barnartikel hos dem blir större.
  • Nilou når kunder de annars hade förlorat till konkurrensen.
  • Kund väljer att köpa en nappflaska, till exempel, och väljer att då via Groupon använda sig utav Nilou för att köpa denna nappflaska. De tar rabattkoden och går därefter vidare till Nilou för att köpa en nappflaska från dem.
  • Nilou har tjänat en kund. Marginalen kanske blir mindre i och med rabatten men en produkt såld är en produkt såld.
  • Efter produkten sålts ger Nilou Groupon deras ersättning och så har alla tjänat på affären.

Alla tjänar på dessa rabattkoder då butiker ökar sin spridning och får nya kunder. Rabattsidorna tjänar i form av ersättning och kunden tjänar i form av rabatterade priser. Detta pressar priserna nedåt, istället för uppåt, och resulterar i ett positivt koncept överlag.

Vad är några sidor som erbjuder rabattkoder?

Det finns många hemsidor som idag erbjuder rabattkoder. Som tidigare nämnts så är Groupon en av de större sidorna som erbjuder rabattkoder, dock så finns det väldigt många på marknaden idag som erbjuder likadana typer av rabattkoder. Aftonbladet är en annan oerhört stor aktör inom denna bransch. Genom att väldigt smidigt söka på Google efter rabattkoder till den hemsida du önskar att handla hos, så kan du väldigt enkelt hitta hemsidor som erbjuder rabattkoder och möjligtvis en kod till den hemsida du önskar att handla hos — vare sig det är Nilou, Zalando eller någon annan hemsida. Kom ihåg detta och spara pengar nästa gång du handlar något på Internet!