Känna till när man beger sig utomlands

Resa utomlands

Sommaren närmar sig och det brukar betyda semester för många svenskar. Sommaren klassas som “högsäsong” för semester och om man inte beger sig till en stuga eller annat resmål i Sverige brukar man oftast bege sig utomlands till någon semesterresort eller dylikt.

Många väljer även att stanna hemma vilket inte är fel alls. Sverige är en absolut pärla under sommaren och det finns inget fel med att avnjuta hemmet till fullo när sommaren väl är här.

När man reser utomlands dock så gäller vissa saker och det är viktigt att känna till detta innan man bestämmer sig för att köpa biljetter och bege sig utomlands. Beroende på var man väljer att resa så gäller olika saker, men vissa saker är universala och gäller oavsett vart i utlandet man väljer att resa.

Telefonen!

Det absolut viktigaste är mobiltelefonen, abonnemanget och den så kallade “roaming”-avgiften.

Innan man reser utomlands är vikten av det abonnemang man besitter utav allra högsta grad då Internet och mobiltelefon är idag en nödvändighet, speciellt när man är utomlands. Man kan komma att behöva använda sig utav allt möjligt som mobiltelefonen erbjuder och som man endast idag kan hitta via Internet, och då alltså via en mobil apparat eller dator som har möjlighet att ansluta till Internet.

Några saker man bör dubbelkolla med sin mobila operatör när det kommer till utlandsresor är:

  • Hur mycket kan man surfa för i utlandet varje månad? Är denna mängd nog för den resa man kommer att göra?
  • Är det möjligt att man via sin teleoperatör kan uppdatera abonnemanget i några veckor för att köpa “oändligt med mobildata även i utlandet”? Då hade det inneburit att du kunnat surfa hur mycket du önskat i utlandet vilket är perfekt för den som eventuellt kan komma att behöva använda GPS eller dylikt.
  • Hur mycket kostar det att ringa & sms:a i utlandet? Skiljer det sig från land till land? Hur mycket hade det då kostat i det resmål du kommer att resa till?

Frågorna är många men ovanstående är några utav de vanligaste som man bör känna till innan man åker utomlands.

För att göra researchen själv så kan du helt enkelt kolla bland de billigaste mobilabonnemangen och se om du hittar ett attraktivt val—hör därefter med mobiloperatören om de erbjuder detta abonnemang med ett attraktivt avtal även i utlandet. Om så, slå till! Använd gärna kortet att “du planerar att byta om de erbjuder ett bra avtal”. Detta brukar leda till att mobiloperatören göra allt de kan för att locka till dig som en ny kund hos dem och kan leda till ett avtal som är bättre än vanligt för dig.

Sprutor!

En annan sak man bör tänka på och genomföra direkt innan man reser utomlands är att ta alla de sprutor som kommer att behövas inför utlandsresan.

Är tanken att resa någonstans exotiskt? Boka då tid att ta sprutorna för de hepatit-faror som finns i det resmål du valt att boka din resa till. Detta är en av de viktigaste sakerna man bör ha avklarat innan man reser då det kan vara avgörande för hela resmålet. Det är inte kul att helt plötsligt bli sjuk under resan och inte kunna avnjuta den. Det är inte heller kul att bli drabbad med en sjukdom och därmed ångra resan.

Se till att du tar de vacciner du behöver för resan och njut därefter utav resan till fullo!