Finansiera köksrenoveringen enkelt

Renoverat kök

Behöver ditt kök en förnyelse? Kanske har luckorna blivit tråkiga och slitna i färgen eller så vill du komma igång med ett större projekt som innefattar en total renovering av hela rummet. Oavsett vilken nivå av förnyelse du är ute efter kan en renovering bli en kostsam historia, speciellt om man har tänkt ta hjälp av en hantverkare på vägen.

Renovera själv eller anlita hantverkare

Har man kunskap och vill utföra sin köksrenovering själv är detta naturligtvis en mycket bra idé, förutsatt att man har den tid som krävs för att renoveringen inte ska ta alldeles för lång tid. Många väljer dock ändå att anlita en professionell hantverkare till vissa delar av renoveringen, t.ex. om det ska dras nya elledningar eller VVS-rör.

Om man inte kan eller har möjlighet att utföra renoveringen själv kan man vända sig till en hantverkare. Var noga och detaljerad i din beskrivning av vad du önskar få gjort och se till att ni alltid skriver avtal. I båda fallen gäller det att sätta en budget för hur mycket renoveringen får kosta. Har man inte pengarna i fickan kan det vara en mycket bra lösning att ta hjälp genom att ansöka om ett lån.

Låna pengar för renovering

Det finns två sätt att gå tillväga om man vill låna pengar av en bank eller låneförmedlare. Det första alternativet är att ansöka om ett lån utan säkerhet, ett så kallat privatlån, och det andra alternativet är att utöka sitt bostadslån och baka in renoveringslånet i detta. Att baka in renoveringslånet är oftast till fördel för låntagaren, eftersom man då troligtvis får en mycket bättre ränta. Nackdelen är om ditt bostadslån var tecknat innan amorteringskravet kom igång. Det är inte alla ekonomier som håller för den ökning som detta kan medföra.

Låna pengar med betalningsanmärkning

Nuförtiden går det mycket bra att låna pengar, även om man har betalningsanmärkningar sedan tidigare. Att låna trots betalningsanmärkning gäller kanske främst i samband med ansökning om privatlån eller så kallade snabblån. Har du en betalningsanmärkning sedan tidigare behöver du först se till att hitta en bank eller låneförmedlare som förmedlar denna typ av lån. Det är alltid bättre att vända sig direkt till en bank som erbjuder lån trots betalningsanmärkningar, än att försöka övertala t.ex. en av storbankerna att man visst har en hög kreditvärdighet. Du sparar både kreditupplysningar och tid på detta.

Fyra vägar till finansiering av din köksrenovering

Det finns ingen regel som säger att du måste finansiera din köksrenovering genom att ta ett lån på en bank, även om detta kanske är det vanligaste alternativet. Här nedan har vi samlat en lista på fyra olika sätt som du kan få råd med din renovering.

  • Använd besparingar – Har du besparingar att avvara är detta tveklöst det bästa alternativet. Du behöver inte ansöka om något lån, inte betala någon ränta eller avgifter och inte heller få en sämre kreditvärdighet.
  • Låna av vänner/familj – Ett billigt och bra alternativ är att låna från vänner och familj. Var bara försiktig med att blanda in närstående personer i dina privata affärer. Tänk efter om det är värt risken!
  • Låna utan säkerhet – Ansök om ett privatlån eller snabblån och låna pengar utan säkerhet. Med en god kreditvärdighet kan du få en mycket bra ränta.
  • Baka in renoveringslånet – Har du redan ett bostadslån? Bra! Då kan du utöka detta och baka in renoveringslånet i samma lån. Räntan blir bra, men du kommer behöva använda bostaden som säkerhet.